> column.php?nr=38650&stuurdoor

Column


Een goed gesprek

 

Ergert u zich wel eens, wanneer mensen  voortdurend met hun mobiele telefoon bezig zijn? Het zijn fantastische apparaatjes, dat moet ik toegeven, maar soms denk ik: spreken we nog wel met elkaar? Is er nog wel ruimte voor goede gesprekken

Of vraagt een goed gesprek te veel, want je moet wel op vragen van mensen ingaan of je wordt door de ander aan het denken gezet.

Stel dat iemand met je wil spreken over de vraag wat je belangrijk vindt in het leven. Een vanzelfsprekend antwoord is, dat we geen armoede lijden, gezond zijn en dat er geen sprake is van oorlog en geweld. Maar het leven wordt pas de moeite waard, als we respectvol met elkaar omgaan en ook als dat grote woord liefde een rol gaat spelen.

 

Helaas is nu juist het gesprek, dat in ons moderne leven steeds meer onder druk is komen te staan. We zijn door de opkomst van de computer, de laptops, de IPhones het schrijven gaan verleren. Gaan wij, na het stram worden van ons handschrift door het vele tikken, nu ook de kunst van het gesprek verliezen? Wordt een rustig, ononderbroken gesprek, iets van vroeger, net zoals een brief, een langspeelplaat en een boek? Leuk, maar niet meer van deze tijd, het kost teveel tijd, het vraagt om rust en die hebben we niet meer…

 

Natuurlijk is er niet minder sociaal contact: Denk aan Whatsapp, Twitter, email enz. Maar is dat hetzelfde als echte gesprekken die essentieel zijn om de ander te leren begrijpen. Want  door dit soort gesprekken ontstaat er een wezenlijk contact met elkaar, er is dan  sprake van inlevingsvermogen omdat je de woorden die gezegd worden samen kan zien met gezichtsuitdrukking en lichaamshouding. Dit soort gesprekken maken ons tot mens.

Een mens die soms  alleen gaat, of een mens die soms veel jaren samenleeft met een medemens. Veel gesprekken worden er jarenlang gevoerd, soms zijn ze vrolijk en soms boos, soms nuchter en soms zeer emotioneel, en ze gaan allemaal voorbij.

 

Maar wat is nu werkelijk een goed gesprek? Is dat niet waar de ontmoeting tussen twee mensen een diepere dimensie raakt? Daar waar men elkaar spreekt van hart tot hart.

Wie kent niet de ervaring dat er iemand op je weg komt die woorden tot je spreekt die doordringen tot diep in je hart of iets goeds bij je losmaken.  Dat kan een vertrouwelijk onderonsje zijn of zomaar een toevallige ontmoeting. Jaren later, misschien is die mens al lang overleden, weet je nog hoe er toen zo met je gesproken werd.

Die mooie gesprekken, daar kom je anders uit dan je erin ging, daarin leer je iets over jezelf. Het echte cadeau is de onverdeelde aandacht. Hier, ik kijk je in de ogen! Alsjeblieft, ik luister naar wat je zegt. Geen enkel willekeurig binnenkomend bericht is nu belangrijker dan wat jíj op dit moment tegen mij te zeggen hebt.

Leg dan op die momenten de smartphones, iPads en laptops weg.

 

Heeft u er wel eens bijstilgestaan dat een gesprek een wonderlijk iets is. Op het belangrijkste in het gesprek heb je geen greep. Je danst als het ware rondom een mysterie. Dat noemde de joodse Bijbelvertaler Martin Buber  ‘Geist’ of Geest. Je kunt ook zeggen; God die tussen ons mensen heen en weer gaat.

En wat dan mogelijk in een dergelijk gesprek  ervaren kan worden is, dat er niet alleen ruimte is voor elkaar, maar ook ruimte voor de Ander. Er gebeurt iets wat niet grijpbaar is, maar wel voelbaar. In zo’n gesprek kan God zich laten vinden en daardoor kunnen  mensen zegen en bemoediging ervaren om weer verder te gaan. Dat te ervaren is mogelijk als een mens openstaat voor de Ander. Nee, we weten lang niet altijd waar we aan beginnen als we onze mond opendoen.

 

Majella Voorhans


Terug

  Meer informatie     ANBI-register Verenigde Christelijke Gemeente Dokkum
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl