> column.php?nr=59574&stuurdoor

Column

 
 

Ter inspiratie /Nieuwjaar

Ter inspiratie 

Nieuwjaar
Hoezo nieuwjaar - zult u denken. Het is toch al februari? En het nieuwe jaar is al weer een aantal weken onderweg. Dat is natuurlijk waar. Op het moment dat ik dit schrijf is het zgn. blue monday, dat schijnt een dag te zijn die de meest neerslachtige gevoelens oproept. Maar toevallig is het - in de Joodse kalender - ook het Nieuwjaar van de bomen, en dat vind ik een veel opgewektere gedachte.
Omdat de joodse kalender afwijkt van onze kalender, verschuiven de data van de feestdagen een beetje. Dit jaar valt het Nieuwjaar van de bomen al op 16/17 januari. Maar toen ik 10 jaar geleden in Israël was, viel het op 8 februari. En zo kon het gebeuren dat ik op die dag in Tiberias heerlijk met een ijsje op een terrasje zat, in het zonnetje, bij zo'n 15 graden, terwijl in Nederland het ijs in de sloten lag. Gelukkig wordt deze feestdag gevierd als een "healsnein" zodat winkels en horeca gewoon open zijn en veel mensen deze dag gebruiken voor familieuitstapjes. Het was dan ook gezellig druk aan de oever van het meer van Galilea. Je voelde als het ware nieuwe levenskracht, nieuw elan, in de mensen en de natuur opkomen. Dat is dan ook wat er op die dag wordt gevierd: het groen loopt weer uit, doordat de sapstroom weer op gang komt. Er is de vreugdevolle verwachting van groei en bloei en een nieuwe oogst. Het leven kan weer vruchtbaar worden. Niet alleen bomen en planten, ook de mensen voelen die nieuwe kracht.
Niet voor niets worden in de psalmen de mensen met bomen vergeleken: Psalm 1 - "Hij (de mens) zal zijn als een boom, geplant aan stromend water. Op tijd draagt hij vrucht, zijn bladeren verdorren niet. Alles wat hij doet komt tot bloei."
Ik vind het een mooi beeld: de mens als boom, met de kruin fier in de lucht, maar met de voeten stevig met de aarde verbonden. En vooral: verbonden met de stroom van levend water. Want zonder die voeding gaat het niet. En het mooie van die stroom is, dat ze nooit op raakt. Ook al is er misschien zo af en toe een dorre tijd, altijd weer komt die stroom op gang en ontspruit er nieuw leven - en krijgen we weer nieuwe levenskracht. De dagen lengen weer, en de bomen gaan ons voor, de toekomst van een nieuw jaar tegemoet. Dat het opnieuw een vruchtbaar jaar moge zijn.
Wietske Tinga


Terug

 
Meer informatie   ANBI-register Verenigde Christelijke Gemeente Dokkum
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2022 Doopsgezind.nl .