> gemeente & wereld > fairtrade kerk

Fairtrade Kerk: Rechtvaardigheid

 
 

U kent vast het gezegde ‘Verbeter de wereld en begin bij jezelf’. Op 25 september 2015 hebben honderddrieënnegentig wereldleiders zich verbonden aan zeventien globale doelen. Ze willen een einde maken aan extreme armoede. Ze willen ongelijkheid en onrecht bestrijden. En tot slot moet het probleem van de klimaatverandering worden opgelost. Deze Global Goals komen in de plaats van de Millenniumdoelen, waaraan veel gemeenten zich hebben gecommitteerd, ook Dongeradeel. In deze Millenniumgemeenten zijn veel mensen actief om duurzaamheid en fairtrade op de kaart te zetten, om mensen bewust te maken  van de noodzaak tot verandering van levensstijl en daaraan gekoppeld het koopgedrag.

Op de Startzondag van 13 september stond fairtrade en duurzaamheid centraal. Er waren niet alleen leden aanwezig, maar ook bezoekers van buiten de kerk. Van een inwoonster uit Veenwouden hoorde ik dat het filmpje ‘Fairtrade trekt recht wat krom is’ nogal wat indruk op haar had gemaakt. “In de dienst werd een filmpje getoond over hoe een hele gemeenschap profiteert van eerlijke handel. Door eerlijke handel help je mensen in hun eigen land een menswaardig bestaan op te bouwen. Door het kopen van fairtrade producten kunnen we dat bereiken”, aldus deze mevrouw. De doopsgezinde/ remonstrantse kerk heeft op 13 september duidelijk gemaakt dat het haar menens is met fairtrade en duurzaamheid. De verwachting is dat de kerk in 2016 de eervolle titel Fairtrade Kerk krijgt toegekend. De kerk zal blijven uitdragen dat fairtrade en duurzaamheid onlosmakelijk verbonden zijn aan het kerk-zijn. De kerkgemeenschap is onderdeel van de wereldsamenleving en is daarmee medeverantwoordelijk voor het welbevinden van mensen elders, die het minder goed getroffen hebben. Genieten van fairtrade producten zorgt er voor dat de producenten betere levensomstandigheden krijgen.

Het keurmerk Fairtrade staat voor een eerlijke prijs voor boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden. Er wordt door boeren samengewerkt en dat resulteert in een betere prijs voor hun producten. Op die manier wordt gezamenlijk gewerkt aan een betere toekomst en wordt er geïnvesteerd in zaken als onderwijs, gezondheidszorg en nieuwe productietechnieken. Het Fairtrade keurmerk is ook een garantie voor duurzame productie, zo gelden er strenge criteria op het gebied van milieu en arbeidsomstandigheden.

Het bekende Fairtrade Keurmerk met de kleuren blauw en groen dat op alle fairtade producten staat afgebeeld.

Mensen kunnen het verschil maken. Om te zorgen dat meer mensen in ontwikkelingslanden een eerlijke kans op ontwikkeling krijgen, is het belangrijk dat meer producten volgens de fairtrade principes worden verhandeld. Dat kan wanneer meer consumenten en organisaties fairtrade producten kopen. In de maand december kan er gedacht worden aan chocoladeletters met het fairtrade keurmerk en met kerst kan er heerlijke fairtrade en biologische chocolademelk gedronken worden. Er is nog veel krom in de wereld, er is nog te veel onrechtvaardigheid. Maar met ons koopgedrag kunnen we op een voor ons gemakkelijke manier daar iets aan veranderen.

Freek Abma

Fairlancer


fairtrade

 
Meer informatie   ANBI-register Verenigde Christelijke Gemeente Dokkum
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2022 Doopsgezind.nl