> frevel en steenbergen

project “ds. Agniet Frevel en Fem Steenbergen 1940 – 1945”

 
 

Leden Werkgroep ds. Frevel en  Steenbergen ’40-’45 op bezoek in de pastorie.

Koop Mulder ontving afgelopen week Nanny de Vries, Thea Metz en Lenie Lap in de voormalige pastorie van de Doopsgezinde – Remonstrantse gemeente aan de Legeweg te Dokkum. Dit prachtige imposante gebouw was in de tweede wereld oorlog het werkdomein van ds. Agniet Frevel en Fem Steenbergen. Koop Mulder en zijn partner Corinna Scharringhausen restaureren het huis stap voor stap en proberen de kamers zo veel mogelijk in oude staat terug te brengen.
In 2018 hebben Koop en Corinna meegewerkt aan een documentaire van de NPO aangaande de viering van de bevrijding in 2018. Koop en Corinna hebben lange tijd contact onderhouden met Ingelene, één van de drie Joodse meisjes, opgevangen door Frevel en Steenbergen tijdens de 2e wereld oorlog. Zodoende konden zij vertellen over die periode. Ook hebben ze van Ingelene fotoboeken gekregen. Corinna en Koop hebben dit materiaal nu aan de werkgroep beschikbaar gesteld. De foto’s worden gedigitaliseerd zodat ze deze zomer in de expositie over Frevel en Steenbergen in de DORE kerk te zien zijn.
De werkgroep is nog opzoek naar de namen van zo’n 15 kinderen die in de tweede wereldoorlog onderdak hebben gevonden in de pastorie bij Frevel en Steenbergen.

Wie informatie heeft over deze kinderen kan contact opnemen met Thea Metz: email:  roland.thea.metz@hetnet.nl

 

Voormalige pastorie aan de Legeweg  Dokkum Anno 2020

Boekje over ds. Agniet Frevel opnieuw uitgegeven.

 

Afgelopen week kreeg Lenie Lap, projectleider “Frevel – Steenbergen ’40 –’45”, het eerste boekje “ ds. A. Frevel, predikante in de Verenigde Christelijke Gemeente te Dokkum 1931 – 1960” uitgereikt. 

Het boekje, met een inleiding op drie decennia ds. A. Frevel, door dr. D. Jansen is een tweede uitgave. Deze nieuwe uitgave had een basis informatie boekje moeten zijn voor de expositie over ds. Agniet Frevel en haar vriendin Fem Steenbergen tijdens de 2e Wereldoorlog die op 13 juni geopend zou worden. Door de corona crisis wordt de expositie in de Doopsgezinde Remonstrantse kerk aan de Legeweg nu een jaar uitgesteld en sluit dan weer aan op alle 75 + 1 jaar na de bevrijding activiteiten.
In deze uitgave doorloopt  Derk Jansen de 29 jaar die ds A. Frevel in Dokkum heeft gestaan. De geschiedenis van de Verenigde Christelijke Gemeente komt aan bod en hij staat stil bij de periode ’40 – ’45. Drie Joodse meisjes werden in de 2e wereldoorlog bij Frevel en Steenbergen in de pastorie onder gebracht. Ook zouden er nog zo’n 40 kinderen korte of iets langere tijd onderdak bij hen hebben gekregen.
De werkgroep “Frevel – Steenbergen ’40-’45, bestaat uit 9 leden van de Doopsgezinde – Remonstrantse gemeente. Er wordt gewerkt aan een podcast met verhalen over Frevel en Steenbergen . De werkgroep heeft inmiddels ook beschikking over een groot aantal foto’s en schriftelijk materiaal. Samen met 2 documentaires waarin Evalina Stad, een van de drie kinderen, haar verhaal doet ligt er al prachtig materiaal voor een indrukwekkende expositie.

 
  Meer informatie     ANBI-register Verenigde Christelijke Gemeente Dokkum
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2020 Doopsgezind.nl